Au putut fi observati peste tot deasupra Marii Britanii dar si in alte parti ale lumii, precum Noua Zeelanda, destramandu-se adesea inainte sa produca vreo furtuna. Unii experti sunt de parere ca fenomenul, macar datorita spectaculozitatii sale, merita sa capete o denumire.
Specialistii Societatii Regale de Meteorologie incearca sa dea legitimitate noului tip de nori, alocandu-i denumirea de “Asperatus”, dupa latinescul ce defineste notiunea de “duritate” sau “severitate”. Daca demersul va avea succes, am avea de a face cu prima varietate de formatiuni noroase ce primeste o noua eticheta in mai bine de jumatate de secol.
“Este ca si cum ai privi o mare nelinistita de dedesubt”, sustine Gavin Pretor-Pinney, fondator al Societatii de Clasificare a Norilor, care, dupa ce a studiat mai multe fotografii trimise de membrii societatii a ajuns la concluzia ca priveste un nou tip de formatiune noroasa.
Societatea Regala de Meteorologie aduna acum informatii detaliate cu privire la momentele si locatiile observarii norilor “asperatus”, pentru a intelege cu precizie ce anume ii produce. Oficialii se vor adresa apoi Organizatiei Meteorologice Mondiale a ONU, aflata in Geneva, pentru a introduce noul tip de nori in Atlasul International al Norilor, sistem folosit de meteorologii din toata lumea.
Sursa: Dailymail
CITESTE SI: