Scheletul, vechi de aproximativ 4.000 de ani, a fost identificat in cadrul unui sit arheologic din Balathal, din apropierea localitatii nord-vest indiene Udaipur. Istoricii au considerat mult timp subcontinentul indian drept sursa a leprei, prima oara raportata in Europa in al patrulea secol i.Ch., la scurt timp dupa intoarcerea armatelor lui Alexandru Macedon din India.
Specialistii Universitatii de Stat din Appalachian care au investigat craniul scheletului sustin ca acesta prezinta semne clare de eroziune tipice leprei. Descoperirile lor confirma pasajul cuprins in textul sacru hindus Atharva Veda, un set de canturi in sanskrita, scris in preajma anului 1550 i.Hr., care face referiri la lepra si care a fost pus la indoiala pana recent, deoarece singurele dovezi acceptate ale bolii datau numai din sec. 6 i.Hr.
Bacteria cauzatoare de lepra pare sa se fi raspandit prin toata lumea dintr-o singura clona, conform biologilor. Dar din lipsa unor mostre suficiente, nu au putut preciza cu exactitate daca bacteria a fost diseminata atunci cand oamenii moderni au parasit Africa cu aproximativ 50.000 de ani in urma, sau s-a raspandit din India in timpuri mai recente.
Sursa: Nytimes
CITESTE SI: