Medicii care au intocmit acest raport au citat cazul unui fermier austriac, care a consumat intre 4 si 10 litri de cola zilnic, timp de trei ani. A ajuns la urgente cu o paralizie a plamanilor, dupa ce manifesta simptome de slabiciune musculara. Pacientul a fost intubat si ventilat artificial si a fost sfatuit sa renunte la consumul de cola. Ca urmare a restabilirii nivelului de potasiu din sange, austriacul si-a revenit complet.
Afectiunile generate de consumul exagerat de cola sunt rezultatul amestecului a trei ingrediente prezente in aceste bauturi: cofeina, fructoza si glucoza. “In majoritatea cazurilor, cofeina a jucat cel mai important rol in declansarea afectiunilor. Au fost efectuate in paralel si alte studii asupra unor bauturi care contineau niveluri ridicate de cofeina, insa nu aveau glucoza sau fructoza”, declara Dr. Moses Elisaf din cadrul Universitatii Ioannina din Grecia, autorul acestui studiu.
Ca un comentariu la aceasta lucrare, Dr. Clifford Packer din cadrul Louis Stokes Cleveland VA Medical Centre din Ohio, declara ca adolescentii din tarile puternic industrializate sunt foarte usor de influentat prin intermediul strategiilor de marketing agresive si a maririi cantitatilor produselor comercializate, ceea ce duce la dependenta si la cresterea tolerantei la cofeina. Dincolo de scaderea nivelului de potasiu din sange, alte afectiuni mai grave sunt legate de consumul bauturilor de tip cola: obezitate, diabet de tip II, carii, osteoporoza, guta, reflux gastroesofagic sau boli cronice ale rinichilor.
Sursa: The Register
CITESTE SI: