Nivelurile aflate in scadere ale marilor i-au permis micului grup sa se aventureze de-a lungul Arabiei cu 70.000 de ani in urma, atesta un documentar BBC. Descendentii acestor reprezentanti ai speicie Homo Sapiens au continuat apoi periplul planetar in ceea ce a condus la colonizarea planetei.
Alice Roberts, profesoara de anatomie in cadrul Universitatii Bristol si prezentatoare a documentarului, sustine ca, aparent, omul modern ar trebui sa fie intr-o buna masura recunoscator schimbarilor climatice, pentru succesul sau de azi.. Ea sustine: “Lumea se intreaba adesea de ce a migrat omul in afara Africii in acel moment. Si-a dezvoltat un nou mod de viata sau abilitati si atribute speciale? Oamenii aveau intr-adevar unele abilitati care le-au permis sa supravietuiasca. Dar mobilul real care le-a permis extinderea in afara teritoriilor Continentului Negru il reprezinta climatul adecvat acestui lucru”.
Documentarul intitulat “Incredibila Calatorie Umana” abordeaza studii arheologice si genetice din toate colturile lumii pentru a trasa expansiunea rasei umane. Explica felul in care ADN-ul de astazi al populatiilor din Europa, Asia, Australia, American de Nord si America de Sud poate fi urmarit regresiv pana la sangele unui singur trib din Africa.
Se crede despre omul modern ca ar fi evoluat in urma cu aproximativ 195.000 de ani in estul Africii, iar intr-o perioada de 50.000 de ani s-a intins si in alte parti ale continentului. De asemenea, se prespune ca in urma cu 70.000 de ani, o perioada de seceta a provocat diminuarea nivelurilor Marii Rosii, ceea ce a determinat un grup de aproximativ 200 de oameni sa profite si sa traverseze in Arabia.
Sursa: Dailymail
CITESTE SI: