Oamenii de stiinta au proclamat deja noua metoda drept cel mai important progres inregistrat in acest domeniu in ultimul deceniu. Metoda a fost testata in cadrul unui program-pilot si s-a dovedit un succes, iar politistii si cercetatorii criminalisti au inceput deja sa rascoleasca arhivele in cautarea unor cazuri vechi, ramase nerezolvate, dar care ar putea fi solutionate cu ajutorul noii metode.
Tehnica, dezvoltata de Forensic Science Service (FSS), din Marea Britanie (serviciul criminalistic aflat in subordinea guvernului) si numita DNA Boost, face posibila crearea profilurilor genetice chiar in cazul probelor “amestecate”, adica atunci cand mostrele purtatoare de informatie genetica prelevate de la locul infractiunii provin de la doua sau mai multe persoane. Aproximativ 10% dintre probele de ADN analizate in Marea Britanie de catre criminalisti prezinta aceasta caracteristica, iar pana acum cercetatorilor le era practic imposibil sa separe ADN-ul fiecarei persoane din aceste probe amestecate.
Metoda dezvoltata de FSS a implicat crearea unui software care analizeaza amestecul si “imperecheaza” informatiile, semnaland corespondentele posibile. ADN-ul asfel reconstituit poate fi cautat in baza de date ADN (care cuprinde, la ora actuala, cca. 1 milion de inregistrari), putand fi asfel desemnati posibilii suspecti.
Sursa: Telegraph Science
CITESTE SI: