Raportul, intocmit de Institutul international pentru Mediu si Dezvoltare arata ca, desi marile concentrari de oameni, intreprinderi, vehicule si deseuri in orase genereaza probleme specifice, densitatea crescuta a locuitorilor din aglomerarile urbane are si anumite avantaje din perspectiva managementului mediului. Analizand emisiile de gaze cu efect de sera in mai multe orase mari din Europa, Asia, America de Nord si America de Sud, autorul raportului, David Dodman, afirma ca emisiile de gaze cu efect de sera, pe cap de locuitor, reprezinta, in cazul oraselor, mult mai putin decat mediile la nivel national.
Astfel, in New York (oras cu peste 8 milioane de locuitori), emisiile de gaze cu efect de sera, in 2005, au atins nivelul de 7,1 tone pe cap de locuitor, insa cifra medie, la nivel national, a fost mai mult decat tripla. In opinia autorului, diferenta se datoreaza densitatii mari a cladirilor in New York, dimensiunilor mici ale locuintelor (mai mici decat media nationala) si folosirii intense a transportului public.
Orasele braziliene Sao Paulo (11 milioane locuitori) si Rio de Janeiro (7 milioane de locuitori) au, ambele, emisii de gaze cu efecte de sera mult mai mici in comparatie cu media pe tara, acesta fiind ridicata ca urmare a despaduririlor masive si cresterii pe scara larga a animalelor.
Dintre orasele analizate, singurele in care emisiile pe cap de locuitor sunt mai mari decat media nationala sunt Beijing si Shanghai, unde exista numeroase unitati de productie industriala, apartinand unor importante companii vestice.
Raportul a analizat numai emisiile produse in mod direct de oras, fara a lua in calcul pe cele generate de preducerea bunurilor de consum utilizate de locuitorii oraselor. Autorul studiului afirma ca nu aglomerarile urbane, in sine, reprezinta problema, ci stilul de viata, bazat pe un consum excesiv, al locuitorilor din orasele mari.
Sursa: Reuters
CITESTE SI: