Punctul de cotitura al eforturilor naturalistilor a fost depasit in decursul acestei luni, cand un numar de 6 pui de kakapo au eclozat pe insula Codfish, una dintre cele doua insule lipsite de pradatori, unde numarul de papagali kakapo se reface in mod natural. Populatia mondiala de kakapo a atins un numar de 105 exemplare, adica dublu fata de numarul inregistrat in decursul anului 1999.
Papagalul kakapo atinge o greutate de peste 3 kilograme, fiind astfel cel mai mare papagal din lume, nu poate zbura si isi face cuibul pe pamant, in vizuini. Pasarea a fost pe vremuri raspandita in toate padurile din Noua Zeelanda. Bastinasii maori i-au vanat pentru carne si penele verzi-stralucitoare folosite in ceremoniile locale. Lovitura devastatoare a fost insa data de sosirea colonistilor europeni care au adus in insule caini, pisisci, sobolani si dihori care au decimat populatiile papagalilor kakapo. O pasare extrem de blanda si docila, kakapo sta pe loc si nici macar nu incerca sa fuga la aparitia pradatorilor. Explicatia este ca pasarea, evoluand intr-un mediu lipsit de pradatori, nu cunostea frica, dupa cum certifica si exploratorul Charles Douglas in anul 1899:
“Acesti papagali puteau fi prinsi fara probleme cu mana goala, inclusiv pe timp de noapte. Era nevoie doar sa scuturi tufisurile si arpustii pana cand pasarile cadeau la pamant”. In anul 1995, mai existau dor 51 de papagali kakapo, cand Tim Groser, ministrul mediului neozeenlandez, a initiat campania de salvare a celui mai mare papagal din lume.
Sursa : The Independent
CITESTE SI :