De doua decenii, in topul modurilor de alimentatie considerate cele mai sanatoase, dieta mediteraneana ocupa un loc de frunte. Recent, insa, specialisti din tarile scandinave au realizat studii asupra alimentelor consumate in mod traditional in tarile nordice, ajungand la concluzia ca o dieta bazata pe aceste alimente este cel putin la fel de benefica pentru sanatate ca si mult-laudata dieta mediteraneana.
Alimentatia traditionala in tarile scandinave cuprinde, printre altele, peste (somon, pastrav, hering, cod), carne de elan, ren, potarniche (mai sarace in grasimi decat carnea animalelor crescute in fermele din tarile mai sudice), diferite soiuri de varza (bogate in antioxidanti), ulei de rapita (o sursa bogata de acizi omega-3 si vitamina E) si fructe de padure, care cresc din abundenta la latitudinile nordice.
In regiunile din nordul Europei (nu numai in Scandinavia dar, in buna masura, si in Marea Britanie) dieta mediteraneana este o optiune costisitoare, intrucat alimentele respective sunt, in mare masura, importate (climatul nefiind potrivit pentru cultivarea celor mai multe dintre fructele si legumele mediteraneene). Studiile privind dieta nordica au starnit un mare interes, specialistii in nutritie preconizand, pe baza lor, raspandirea unui mod de alimentatie care sa tina seama atat de sanatate, cat si de mediul natural si de traditiile alimentare ale populatiilor din regiunile respective.
Sursa: Telegraph Science
CITESTE SI: