Secretul acestei vopsele destepte? Moleculele de chitosan, o substanta care se gaseste in carapacele crabilor si ale altor crustacee. Cercetatorii americani de la University of Southern Mississippi au adaugat molecule de chitosan si molecule de forma circulara ale unei substante, numite oxetan, intr-un amestec de rasini poliuretanice, folosit in mod obisnuit pentru fabricarea multor tipuri de vopsele.
Zgarierea stratului de vopsea “taie” moleculele inelare de oxetan, ale caror capete raman libere. Sub influenta radiatiilor ultraviolete, fiecare molecula de chitosan se separa in doua fragmente, care reactioneaza cu gruparile chimice din capetele libere ale moleculelor de oxetan. Practic, pui obiectul zgariat la soare si zgarietura dispare in circa 30 de minute!
Nu este primul material cu capacitati auto-reparatoare, dar este mai ieftin si mai usor de fabricat decat ceea ce a fost inventat pana acum, deoarece reactiile chimice implicate sunt destul de simple si bine cunoscute cercetatorilor. Procedeul ar putea sta la baza unor progrese importante in domeniul tehnologiei materialelor, unul dintre beneficiari putand fi, in perspectiva, industria auto, in care se folosesc numeroase materiale pe baza de rasini poliuretanice.
Sursa: BBC News
CITESTE SI: