Insa persoanele care isi permit sa defuleze intr-o maniera constructiva au sanse mai mari sa fie bine stabilite din punct de vedere profesional, dar sa se bucure si de confort emotional alaturi de cei la care tin.
Profesorul George Vaillant, psihiatru in cadrul Scolii de Medicina Harvard a urmarit, in ultimii 44 de ani, vietile a 824 de subiecti, barbati si femei. El sustine: “Oamenii se gandesc la furie ca la o emotie extrem de periculoasa si sunt incurajati sa practice “gandirea pozitiva”, dar noi am descoperit ca aceasta abordare este una a infrangerii de sine si in cele din urma o negare depreciativa a realitatii.Emotiile negative, precum teama sau furia se nasc in noi si au o importanta uriasa. Ele sunt adesea cruciale pentru supravietuire, deoarece ne ascut atentia incat sa ne putem concentra asupra copacilor si nu a padurii.”
Profesorul Vaillant este de acord ca furia necontrolata este destructiva si nefolositoare, dar este de parere ca gestionarea ei prin evitarea rabufnirilor explozive poate stimula beneficii emotionale si sanatatea mentala.
Un studiu recent publicat in Jurnalul de Comportament si Personalitate Sociala a descoperit ca peste 55% dintre respondenti au afirmat ca un episod de furie din vietile lor a produs un rezultat pozitiv, in timp ce aproximativ o treime au recunoscut ca episodul i-a ajutat sa-si vada propriile greseli.
Sursa: The Telegraph
CITESTE SI: