Cercetarile au dovedit in premiera mondiala faptul ca femelele de crotali (Crotalus polystictus), mananca imediat dupa nastere. Pana aici nimic neobisnuit, doar ca aceasta prima masa consta in circa 11% din propriile oua sau pui deja morti. Acest straniu comportament are la baza nevoia stringenta de proteine necesare recuperarii nevoilor energetice ale organismului serpoaicelor, care astfel sunt pregatite pentru o noua acuplare.
Lipsa de informatii despre fenomenul probabil al canibalismului in randul crotalilor, a dus la demararea unui studiu inceput in anul 2004, studiu care a continuat apoi pe o perioada de trei ani in centrul Mexicului, zona unde aceasta specie este endemica. “O femela de crotal este practic fortata sa adopte un comportament canibal la adresa propriilor progenituri. Astfel organismul sau recupereaza energia pierduta in perioada de imperechere, fara ca proaspata mamica sa mai riste deplasarea si cautarea unei prazi noi. Vanatoarea dupa nastere este o activitate riscanta si potential periculoasa pentru proaspetele mame, deoarece necesita timp, duce la pierderea de energie si le expune potentialilor dusmani precum pasarile de prada, bursucii si coiotii”, declara Estrella Moncino si Kirk Sester, conducatorii studiului si cercetatori in cadrul Universitatii din Granada.
In comparatie cu pasarile si mamiferele, serpii nu au instinct matern, dar studiul demonstreaza ca exista unele forme de comportament protectiv la adresa puilor, comportament care ajuta atat femelele cat si puii sa supravietuiasca pe viitor, adauga acestia. Conform tuturor cercetarilor, canibalismul nu este un comportament aberant, deoarece nu este un atac specific asupra progeniturilor. De asemenea, canibalismul post natal al femelelor nu este acelasi lucru cu paricidul sau infanticidul deoarece nu include uciderea de pui vii, ci este axat numai pe consumul oualelor infertile si al puilor nascuti deja morti.
Sursa : Science Daily
CITESTE SI: