Excitanta precum o calatorie pe Marte: astfel este considerata aceasta expeditie de catre echipa de cercetatori aflata in clipa de fata la 4100 m, pe platforma polara a Muntilor subglaciari Gamburtsev. Forma misteriosilor munti subterani (cu varfuri pana la 3.000 m), descoperiti de un grup de exploratori sovietici in 1958, nu a fost pana acum niciodata admirata la fata locului, ci doar dedusa din imaginile-radar preluate de avioane.
Coordonata de „British Antarctic Survey”, programul polar printre ale carei obiective se numara explorarea mediului si studiul climatologic al Polului Sud, expeditia a mobilizat o echipa de cercetatori si ingineri din sase tari (Marea Britanie, Statele Unite, Germania, Australia, China si Japonia) si este programata sa se incheie la finele acestei luni.
„Este o provocare extraordinara. Misiunea are ca prim obiectiv cercetarea celor mai vechi gheturi de pe Planeta”, a declarat Fausto Ferraccioli, responsabil al departamentului de Aerogeofizica din cadrul British Antarctic Survey”.
Cercetatorii au “atacat” ostilul teritoriu atat din cer, cat si de la nivelul solului. Doua aeronave Twin Otter au fost dotate cu radare si magnetometre pentru a “vedea” dincolo de calota polara si a ajunge la roca, in timp ce o retea de 23 de statii va analiza tipologiile gheturilor.
Sursa: La Stampa