In decursul ultimelor luni, oamenii de stiinta au descoperit o noua proprietate a cip-ului creat pentru tratarea maladiei Parkinson. Astfel, prin implantarea acestuia in partea creierului de deasupra orbitelor, cunoscuta in limbaj medical sub numele de cortexul orbitofrontal, cipul poate functiona ca un stimulant puternic al zonelor din creier asociate cu senzatiile de placere produse de gustul mancarii sau de actul sexual.
Un nou studiu in acesta directie a fost efectuat de o echipa de cercetatori condusa de profesorul Morten Kingelbach din cadrul Universitatii Oxford. Acestia au descoperit ca zona cortexului orbitofrontal poate actiona ca o noua platforma de stimulare pentru a ajuta persoanele suferinde de anhedonie, o maladie concretizata prin incapacitatea de a simti placerea derivata din actul sexual.
“Am efectuat numeroase experimente in acest sens si cip-ul s-a dovedit a fi functional. In ultima instanta am implantat acest dispozitiv in creierul unei femei afectate de anhedonie care s-a transformat aproape instantaneu intr-o femeie cu o sexualitate intr-atat de activa incat s-a speriat si ne-a rugat sa-i scoatem cip-ul”, declara Tipu Aziz, profesor de neurochirurgie si unul dintre coautorii studiului.
Odata ce tehnologia avanseaza de la an la an, sunt sigur ca vom descoperi noi metode de stimulare a tuturor zonelor creierului. In viitorii 10 ani, raza terapiilor tratate cu ajutorul cip-urilor implantate in creier se va largi considerabil, incheie profesorul Aziz.
Sursa : The Telegraph