“Oricine a avut sau are un caine acasa, stie probabil ca animalul sau poate deveni extrem de gelos daca stapanul sau acorda atentie altui caine. Mai mult de atat, cainii sunt gelosi pe stapanii lor si in cazurile in care acestia isi impart afectiunea si cu alti oameni in detrimentul propriilor patrupezi”, declara conducatorul studiului, profesorul Friederike Range.
In cadrul experimentelor premergatoare , cercetatorii austrieci au studiat comportamentul unui esantion de 43 de caini de rase, varste si talii diferite. Singurele experimente anterioare au fost efectuate pe maimutele capucin si cimpanzei au revelat ca cele mai apropiate rude ale omului pot deveni extrem de posesive si geloase. Cimpanzeii au fost observati mergand pana la crima pentru a elimina un rival sau pentru a-si asigura atentia exclusive a femelelor.
Desi cainii nu s-au aratat la fel de posesivi precum maimutele, cercetatorii au observat numeroase tipare comportamentale de gelozie si invidie in momentul in care alti caini primeau mai multa atentie sau mancare de la cercetatori.
Cainii prezinta o forma de invidie primara alimentata de insistenta asupra unui anumit tip de egalitate sociala. Cercetatorii pun acest comportament pe baza unui atavism din vremurile stravechi cand stramosii lor supravietuiau dor datorita activitatilor cooperative.
Lupii si cainii salbatici din prezent vaneaza si isi cresc puii in grupuri cu ierarhii stricte, unde indivizii nu insista asupra unei compensatii daca nu o merita pe buna dreptate.
Scott Creel, etolog in cadrul Universitatii din Montana este de parere ca prietenii nostri patrupezi prezinta procese mentale, care in trecut erau considerate caracteristice doar omului si primatelor.
Sursa : National Geographic