Persoanele varstnice din societatea occidentala sunt cele mai predispuse ingrasarii pe fondul depresiilor tot mai des asociate cu singuratatea. Aproximativ 15 % din numarul persoanelor studiate au prezentat simptomele unor depresii aparute initial pe fondul unor forme de diabet si afectiuni cardiovascuare, amplificate apoi de singuratatea cu care se confrunta persoanele varstnice din tarile dezvoltate.
Nivelul de stres al participantilor la studiu a fost testat inainte de inceperea masuratorilor antropometrice care au vizat indicele masei corporale si procentul de grasime. Grasimea abdominala a fost cuantificata prin masurarea circumferintei corporale si a diametrului sagital, in timp ce grasimea viscerala a fost masurata cu ajutorul unei tomografii computerizate.
Spre surpriza medicilor, acestia au descoperit ca persoanele depresate, care tineau regimuri alimentare, se ingrasau mai mult decat cele care aveau o stare psihica pozitiva, dar care continuau sa manance dulciuri, alimente prajite sau sucuri acidulate.
“Pe langa acest aspect surpinzator, am descoperit ca persoanele depresate acumuleaza in speciala grasime viscerala, care se adauga in interiorul abdomenului, inconjurand intestinele, stomacul si rinichii. Astfel se explica de ce depresiile declanseaza diabetul si bolile cardiovasculare “, concluzioneaza Dr. Nicole Vogelzangs, sefa corpului de cercetatori care a efectuat acest studiu.
Sursa : Science Daily