Noua hotarare a fost intampinata cu proteste de catre vanatorii kalmuci care afirma ca in conflictelor armate din Caucaz, lupii din acesta regiune au fugit in Republica Kalmukya, unde fac pagube mari in randul turmelor de oi, capre si vite. In acesta tara, sezonul de vanatoare dureaza in mod traditional din toamna pana la sfarsitul iernii. In ciuda acestei situatii, ecologistii care monitorizeaza starea animalelor salbatice, afirma ca ele sunt vanate pe intreaga durata a anului. Asociatia Vanatorilor Kalmuci declara, insa, ca membrii sai ofera o protectie esentiala turmelor care sunt atacate de lupi. Conform datelor specialistilor, exista peste 1 300 de lupi care cutreiera stepele si desisurile din mica republica situata in nordul Muntilor Caucaz. O haita de lupi este capabila sa ucida pana la 50 de oi intr-o noapte, dar ecologii rusi afirma ca acest lucru este posibil datorita ignorantei si indolentei ciobanilor care nu vor sa construiasca adaposturi pentru oi, preferand sa innopteze in mijlocul stepei.
“Avem peste 1 000 de lupi in Kalmukya, iar acest numar este prea mare pentru suprafata mica a tarii noastre. Rarirea lor a devenit imperioasa. Anul trecut am reusit sa impuscam doar 30 de lupi, anul acesta intentionam sa-i impuscam din avioane si elicoptere pentru a creste eficienta”, declara Anatolie Drjinov, sef al Departamentului Vanatorii din cadrul Ministerului Kalmuc al Resurselor Naturale.
Cu toate acestea, autoritatile nu sunt convinse de intentiile pur ecologiste ale vanatorilor.
“Lupii sunt parte din ecosistem, au trait aici de mii de ani si nu au dus totusi la disparitia oilor si caprelor din regiune. Pretentiile vanatorilor sunt absurde si crude”, afirma Vladimir Bogolov, sef al Proiectului de Reabilitare al Lupului din Rusia.
Acesta a intocmit o scrisoare de intentie adresata Presedintiei Ruse in care pledeaza cauza lupilor. Forul Prezidential Rus i-a dat acestuia castig de cauza, interzicand vanatoarea lupilor in Kalmukya.
Sursa : Russia Today