Banca Mondiala alaturi de Organizatia Mondiala a Agriculturii si Alimentatiei au estimat aceste pierderi ca fiind undeva in jurul cifrei de 50 miliarde dolari pe an.
Raportul. ingrijorator a fost lansat la sediul central la Bancii Mondiale din New York si a fost dezbatut pe alarg in cadrul World Conservation Congress din Barcelona.
“Exista doua mari motive pentru care pescuitul mondial se afla intr-o grava criza.
In primul rand, speciile si populatiile de pesti au devenit mai rare decat am fi putut noi estima vreodata iar, in al doilea, pe langa faptul ca exista din ce in ce mai putin peste in oceane, tehnologiile de prindere a pestilor s-au eficientizat odata cu trecerea timpului, ceea ce duce la o lovitura in plus populatiilor de pesti si asa periclitate” afirma Rolf Willman, unul dintre autorii acestui studiu.
Circa o treime din toate concentratiile de bancuri de pesti din oceane sunt sever afectate. Exista astfel o serie de exemple triste ale unor populatii de pesti intrate in colaps, cum erau bancurile de cod care traiau in apropierea coastelor de est ale Canadei.
Un alt studiu care a avut ca scop estimarea populatiilor de peste din oceane afirma ca daca pescuitul oceanic va continua in acest ritm, in mai putin de 50 de ani vor disparea toate speciile de pesti cu valoare comerciala din Oceanul Planetar.
Sursa BBC News