Europa este deja implicata in programul de fuziune ITER, care are aceleasi ambitii, folosindu-se insa de metoda compresiei magnetice. Noul program, HIPER, care implica folosirea laserului, este privit ca o ruta complementara imperios necesara.
“Avem doua abordari, din cauza mizei uriase; fuziunea este Sfantul Graal al resurselor energetice”, a spus coordonatorul proitectului HIPER, profesorul Mike Dunne. “Energia obtinuta cu ajutorul fuziunii este sigura, autonoma si curata. Asa ca premiul este urias si credem ca sunt binevenite oricate abordari ale chestiunii, pentru a-l transforma in realitate”, a mai adaugat cercetatorul pentru BBC News.
Totusi, provocarea tehnologica pe care o presupune realizarea fuziunii este una uriasa; iar o solutie viabila i-a ocolit pe oamenii de stiinta mai bine de 50 de ani.
Studiul HIPER (High Power Laser Energy Research) a fost demarat de Comisia Europeana si implica participarea a 26 de institutii din 10 tari. Jucatorii principali sunt Marea Britanie, Republica Ceha si Franta.
Saptamana trecuta, documentatia legala a fost inaintata pentru a incepe faza curenta a proiectului. Presupunand ca totul va decurge conform planului, studiul de fezabilitate va fi urmat de o perioada de prototipizare, care va duce la construirea unei unitati demonstrative catre sfarsitul urmatoarei decade. Proiectul a “inghitit” pana acum 65 de milioane de euro.
Sursa:BBC