Daca se dovedeste a fi un succes, punera in practica a acestui studiu poate salva multe vieti, mai ales in tarile care sunt afectate periodic de aceasta maladie.
“Observarea din timp a conditiilor in care holera ar putea izbucni reprezinta un mare avantaj pentru sanatatea publica”, declara Rita Colwell, cercetator al Universitatii din Maryland.
Holera este cauzata de bacteria numita Vibrio cholerae, care este asociata cu un anumit tip de crustaceu, intalnit in diferite parti ale lumii. Ceea ce urmeaza este o intreaga reactie in lant: aceste crustacee se hranesc cu zooplancton, care la randul lui se hraneste cu fitoplancton. Acesta din urma foloseste lumina solara pentru a declansa fotosinteza si pentru a-si crea hrana. Temperaturile ridicate ale apelor incurajeaza fotosinteza, prin urmare, fitoplanctonul se va apropia de zonele mai calde, unde apele sunt implicit mai mici in adancime. Astfel, bacteria Vibrio cholerae se va afla mai aproape de oameni.
Satelitii vor masura temperatura marilor si oceanelor, adancimea apelor si concentratiile de clorofila. Colwell spera ca in curand satelitii sa poata masura atat salinitatea, saturatia de oxigen, cat si alte variabile care pot mari acuratetea acestor preziceri si diversificarea lor.
Sursa: Discovery