Rolul acesteia nu este usor de neglijat. Se crede ca, in prezent, 74% din Univers cuprinde energie neagra, 21% materie neagra si 5% materia normala. Teoria vidului se bucura de mai putina popularitate in randul cercetatorilor, pana de curand, cand condiitile existentei acesteia au fost testate.
Daca ne-am afla intr-o zona neobisnuita a Universului, atunci lucrurile ar parea mai indepartate decat sunt in realitate si nu am avea nevoie de energia neagra pentru a explica anumite observatii astronomice. “Daca Pamantul este inconjurat de o zona cu densitate foarte mica, atunci timpul si spatiul nu s-ar accelera”, marturiseste cercetatorul Timothy Clifton de la Universitatea Oxford.
Cercetatorii au observat pentru prima oara ca supernovele distante pareau sa se departeze de Pamant mai repede decar ar fi trebuit. La observarea unei supernove, daca aceasta apare mai stearsa, concluzia este ca se afla la mare departare, iar cu cat este mai stralucitoare cu atat se afla mai aproape. Insa daca ne-am afla intr-o zona a Universului cu mai putina materie decat este normal, atunci relatia timp-spatiu din jurul nostru s-ar desfasura diferit fata de exterior, deoarece materia deformeaza perceptia spatiu-timp.
Ca si in cazul teoriei energiei negre, si cea a vidului neaga unul dintre cele mai cunoscute principii ale astronomiei: acela al lui Nicolaus Copernic, conform caruia Pamantul nu ocupa un loc special in Univers.
Sursa: MSNBC