Concluzia programului de recuperare prin fotbal a constat intr-o surpriza de proportii, in primul rand pentru psihiatrii care au creat acest program. In timp ce fotbalul si implicarea emotionala in acest sport duce la cresterea agresivitatii si a riscului de a lua decizii aberante in cadrul oamenilor sanatosi mental, in situatia bolnavilor psihic s-a constatat ca fotbalul duce la scaderea semnificativa a agresivitatii, la cresterea increderii reciproce intre pacienti, la eliminarea stresului, la normalizarea proceselor psihice, si chiar la recuperarea mentala a pacientilor.
“La demararea acestui proiect m-am lovit de neincrederea tuturor psihiatrilor din Anglia. Toti ma intrebau cum de mi-a venit ideea de a-i pune pe nebuni sa joace fotbal, cand se stie ca meciurile de fotbal provoaca isterie si duc la cresterea agresivitatii si in randul oamenilor asa-zis normali “, declara Jeanette Hynes, psihiatrul si terapeutul care a stat in spatele acestui proiect.
Echipa de pacienti ai spitalului de boli nervoase din Liverpool, a fost denumita Hackney FC, si inregistreaza progrese semnificative in cadrul procesului complicat de recuperare a bolnavilor de afectiuni nervoase.
Fotbalul pentru nebuni, cum este cunoscut proiectul in Anglia, se bucura de un succes deosebit. Entuziasmati de ineditul situatiei precum si de cazurile de recuperare rapida, conducatorii unor cluburi celebre precum Chelsea, Liverpool si Manchester United sponsorizeaza toate activitatile ce tin de acest proiect.
Astfel, Jeanette Hyens a fost ajutata sa creeze o adevarta liga de fotbal, denumita Positive Mental Action Soccer League. In prezent in acesta liga activeaza nu mai putin de 21 de echipe ale spitalelor de boli nervoase din Marea Britanie.
Sursa : BBC