Europa se incalzeste mai mult decat restul lumii, creand conditii care cauzeaza aridizarea imprejurimilor Marii Mediterane si ducand la aparitia unui climat preponderent umed in nordul continentului, conform studiului amintit.
Temperatura globala a crescut in medie cu 0,8 grade Celsius, insa media temperaturilor inregistrate in ultimii 5 ani in Europa a depasit media globala. Astfel, Batranul Continent are temperaturi medii de 1 grad Celsius, chiar si temperaturile din muntii Europei sau din nordul acestui continent fiind in crestere de la an la an, afirma raportul efectuat de European Comission si World Health Organisation. Conform studiului, cele mai afectate zone ale Europei sunt coastele Mediteranei, muntii europeni si zonele arctice ale Batranului Continent.
Viitorul se prezinta sumbru. Astfel, nordul Europei va avea clima din ce in ce mai umeda, in timp ce zonele mediteraneene vor deveni deserturi. Regimul pluviometric se va schnimba si el, va ploua preponderent in nordul Europei, in timp ce sudul se va desertifica. Singurul beneficiu va fi pentru agricultorii din tarile nordice care vor avea astfel perioade mai lungi pentru recolte, precum si recolte mai bogate.
“Situatia generala este deosebit de grava, amenintand la propriu viitorul tuturor cetatenilor europeni. Daca nu se vor lua masuri drastice de impadurire si stopare a poluarii nu doar in Europa ci in intreaga lume, vom avea de infruntat o serie de crize ale alimentelor, apei si calitatii vietii care vor degrada total nivelul de viata din Europa”
avertizeaza Jaqueline McGlade, director al Agentiei Europene a Mediului, cu sediul in Copenhaga, Danemarca.
Sursa : New Scientist