„Pentru prima data in istorie am putut reface o secventa completa a genomului mitocondrial al unui Neanderthalian. Putem afirma ca ADN-ul preistoric nu are absolut nicio eroare, iar cercetarile noastre arata ca acesta nu a avut influente din partea ADN-ului uman”, sustine Richard Green, unul dintre oamenii de stiinta implicati in priect.
Diferentele dintre cele doua secvente de genom mitocondrial, ale unui Homo Neanderthaliensis si ale unui Homo Sapiens, arata totusi ca speciile sunt inrudite. Cu toate acestea, ultimul stramos comun al neandethalienilor si al oamenilor moderni a trait in urma cu peste 660.000 de ani, cu o eroare de aproape 140.000 de ani.
Oamenii moderni au trait alaturi de Omul de Neanderthal cu 40.000 de ani inainte de disparitia celui din urma. Nici astazi nu exista o teorie capabila sa explice motivele disparitiei acestei specii inrudite cu omul. Cea mai cunoscuta ipoteza este cea in care chiar Homo Sapiens ar fi dus la extinctia Neanderthalienilor, dupa ce i-ar fi vanat si chiar consumat pe acestia.
Sursa: CBC