Arheologii au descoperit in tarile balcanice si in Turcia mai multe situri ce contineau mii de vase ceramice care, la randul lor, prezentau urme ale grasimilor din lapte, vechi de aproape opt milenii. Cele mai vechi dovezi cunoscute pana in prezent ale colectarii si procesarii laptelui de catre populatiile din Neolitic datau de acum circa 6000 de ani.
„Urmele laptelui pot rezista in recipiente de ceranmica timp de mii de ani, chiar si dupa ce au fost ingropate in tot acest timp, si asta pentru ca grasimile sunt hidrofobe si nu se dizolva in apa. De asemenea, ele se regasesc in numar mare in laptele de origine animala”, sustine Richard Evershed, coordonatorul echipei de specialisti.
Resturile descoperite nu indica, insa, prezenta laptelui in stare pura ci a produselor obtinute prin prelucrarea acestuia: unt, iaurt si, posibil, branza.
Cercetatorii asociaza aceasta descoperire cu terenurile prielnice cresterii animalelor din jurul Marii Marmara, locatie in care s-au descoperit cele mai multe dintre vasele preistorice.
Sursa: LiveScience