„Craniul a apartinut unei femei in varta de 40-45, originara din Europa. Nu exista nici un dubiu asupra acestui fapt. Decesul acesteia a survenit in urma cu 270 de ani in sudul regiunii Wairarapa, la nord de actuala capitala Wellington. Nu stim cine a fost aceasta femeie si nici modul in care a ajuns in acest loc. Compania Noua Zeelanda a inceput sa trimita primii colonisti de abia in 1840”, sustine John Kershaw, unul dintre cercetatorii implicati in acest caz.
Craniul a fost analizat de doi experti in patologie, Dr.Rex Ferris si Dr. Tim Koelmeyer, care au confirmat ca acesta nu apartine unui membru al populatiei maori ci este 100% european.
Noua Zeelanda a fost descoperita in 1642 de catre exploratorul olandez Abel Tasman, dar acesta nu a acostat in partea de nord a insulei. Primele femei europene care au debarcat in Noua Zeelanda a fost doua condamnate britanice, Kathleen Hagerty si Charlotte Edgar, dar si acestea au ajuns doar in 1806. Un alt explorator celebru, James Cook, a vizitat insula in 1770, fiind al doilea european, dupa Abel Tasman, care ajungea in Noua Zeelanda. Femeia in cauza decedase, insa, cu 30 de ani inainte sosirii sale. De asemenea, nu exista mentiuni ale esuarii vreunui vas in acea perioada.
Pana la noi cercetari care sa explice prezenta craniului in Noua Zeelanda, acesta este expus la Muzeul de Arta si Istorie din Wairarapa.
Sursa: DailyMail