Homarii, principala sursa de venit a pescarilor din zona, si-au marit numarul de sapte ori fata de perioada de acum cinci ani, si fata de zonele in care pescuitul nu a fost inca interzis. Oamenii de stiinta vor sa pastreze interdictiile, sustinand ca homarii ajunsi la maturitate migreaza catre zonele in care pescuitul comercial este permis.
„Recent, am observat un numar din ce in ce mai mare de homari tineri, dezvoltandu-se in zonele in care nu pot fi pescuiti. Intr-un an, maxim doi, ei vor ajunge la maturitate si vor migra catre alte zone in care vor putea fi pescuiti legal”, declara Miles Hoskin, biologul insarcinat de organizatia Natural England cu coordonarea proiectului.
Natural England isi propune, insa, si salvarea altor specii al caror habitat a fost distrus in urma pescuitului intensiv. „Zona protejata nu si-a propus sa salveze numai homarii, ci intregul mediu marin. Noi protejam si pestii, buretii si coralii, iar schimbarile se pot observa deja. Este nevoie, totusi, de mult mai mult timp deoarece unele dintre specii ajung la maturitate doar in 30-40 de ani”, sustine Chris Davis, un alt biolog implicat in proiectul de salvare a florei si faunei marine.
Sursa:BBC