Biodiversitatea diferita a ecosistemelor, speciilor si genurilor are o valoare economica greu de redat in cifre. Un studiu irlandez are insa meritul de a demonstra ca serviciile naturii sunt, din punct de vedere economic, gratuite si benefice, prin urmare, conservarea lor este cat se poate de importanta.
Un studiu solicitat de Ministru irlandez al Mediului demonstreaza ca biodiversitatea aduce anual la bugetul statului suma de 2,6 miliarde de euro. Conform raportului, cei mai “seriosi” contribuabili la bogatia nationala sunt ramele, care aduc la buget aproximativ 700 milioane de euro pe an. Aceste anelide recicleaza, in fapt, deseurile vegetale, aereaza solul si il fertilizeaza in mod gratuit.
“Agricultura intensiva s-a instituit dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, nemaitinand cont de biodiversitate. Noua agricultura se baza pe ingrasaminte si tratamente fitosanitare, componenta biologica fiind complet data uitarii.”, explica Xavier Le Roux, cercetator in cadrul Institutului National de Cercetari Agronomice.
“Era nevoie de multa mancare pentru a hrani o populatie saracita. Nu este de mirare ca a trebuit sa treaca atata timp pentru a ne gandi la prezervarea biodiversitatii si la impactul pe care aceasta il are asupra mediului. Asta poate explica de ce starea lucrurilor legata de agricultura si biodiversitate nu este inca foarte clara.”
Sursa: Le Figaro