Sunt cat se poate de vizibile, gelatinoase, transparente si intepatoare. Meduzele care raspund la numele de Pelagia noctiluca au ajuns din nou in Marea Mediterana.
Biologii se intreaba insa daca intoarcerea acestora este definitiva.
“Observatiile efectuate timp de doua secole, au indicat un ciclu de 12 ani”, explica Jacqueline Goy, cercetator asociat la Institutul de oceanografie din Paris. “Sunt meduze care populeaza aceasta zona timp de 7 ani, dupa care dispar in urmatorii cinci ani. Aceasta rotatie este legata de fluctuatiile climatice ale bazinului.”
“In acest an, Marea Mediterana a fost sensibil mai calda decat in aceeasi perioada a anului trecut. In plus, ea este si o victima a supraexploatarii.”, sustine in continuare Jacqueline Goy.
Doua dintre speciile care se hranesc cu meduze sunt pe cale de disparitie: tonul, din cauza pescuirii excesive si broasca testoasa, aflata in cautarea unor noi plaje pentru a se reproduce.
“Daca nu se va face nimic, nici macar impotriva pescuitului excesiv, turismul va fi si el afectat. Si vorbim despre o ramura importanta a economiei. In ultimii doi ani, multi turisti au evitat malul Adriaticii din cauza meduzelor.”
Sursa: Le Figaro