Documentul in discutie a fot intocmit de Artur Chilingarov, un fost explorator, in prezent membru al Parlamentului rus. „Avand in vedere rezultatele expeditiei de anul trecut, intreprinsa in zona arctica, suntem pregatiti sa solicitam extinderea granitelor pana in 2009. Totul se bazeaza pe legislatia internationala, iar cererea noastra este una cat se poate de indreptatita”, sustine Chilingarov.
In luna august a anului trecut, o expeditie stiintifica finantata de Rusia a avut loc sub ghetarii de la Polul Nord pentru a demonstra ca zona respectiva se afla in aria economica a tarii. Expeditionarii au instalat chiar si un steag al Rusiei in zona explorata.
Expeditia a ridicat, insa, mai multe proteste din partea tarilor occidentale, in special a Canadei, prin persoana ministrului de externe, Peter Mckay, cel care a declarat in repetate randuri ca pretentiile teritoriale ale Moscovei sunt lipsite de orice temei legal.
Prima cerere de acest gen a Rusiei a avut loc in anul 2001, dar ONU a cerut la acea data mai multe dovezi in favoarea unei decizii favorabile. Conform dreptului international, cele cinci tari cu iesire la zona arctica: Statele Unite ale Americii, Canada, Danemarca, Norvegia si Rusia, au dreptul sa desfasoare activiti economice pe o dostanta de 322 de kilometri (200 de mile marine) din Oceanul Arctic.
Sursa: Ria Novosti