Descoperite de catre arhelogii Rodolfo Fattovich de la Universitatea de Studii Orientale din Napoli si Kathryn Bard de la Univeristatea din Boston, funiile ofera o imagine absolut noua asupra modului in care anticii egipteni navigau in urma cu cel putin patru milenii.
„Nici in Egipt, nici in alta parte a lumii nu a fost descoperita o cantitate atat de mare de franghii. De asemenea, modul in care s-au pastrat atat de mult timp este uluitor”, declara Bard pentru Discovery.
Peste 30 de colaci de funie au fost scosi la lumina din grota situata in apropierea portului Marsa Gawasis. Suprinzator, acestia erau infasurati si asezati in acelasi mod in care marinarii din ziua de astazi isi depoziteaza funiile.
„Unele franghii ajung si la 30 de metri lungime si sunt inca foarte rezistente. Fara indoiala ca erau folosite pentru a sustine mari greutati”, declara arheologul si specialistul in tesaturi antice, Andre Veldmeijer. Cercetatorii inca studiaza materialul din care au fost realizate funii atat de rezistente.
Sapaturile recente au scos la iveala, alaturi de funii, si resturi de lemn folosite la corabiile antice, ancore, cutii de lemn, ceramica si echipament apartinand marinarilor egipteni de acum 4000 de ani. Conform oamenilor de stiinta, acesta este cel mai vechi, si cel mai bogat in artefacte marine, sit arheologic din lume.
Sursa:Discovery