Nicio roca mai veche de 4,4 miliarde de ani nu a fost descoperite pe Terra, ceea ce i-a dus pe cercetatori la concluzia ca suprafata planetei era una incinsa, improprie pentru formarea rocilor solide. Si cu toate acestea, in urma cu 25 de ani, in vestul Australiei, cercetatorii descopereau urme de zircon mai vechi de 4,4 miliarde de ani. Chiar daca prima ipoteza a fost cea a provenientei zirconului dintr-un meteorit care a lovit suprafata incinsa a Terrei, analize recente au oferit o cu totul alta explicatie.
Testele efectuate asupra particulelor preistorice de zirconiu, au aratat ca acestea contin o cantitate mare de litiu precum si izotopi de oxigen, ceea ce inseamna ca roca s-a format in conditiile unei temperaturi scazute, propice prezentei apei.
„Concentratia mare de dioxid de carbon din atmosfera a dus, cu siguranta, la formarea ploilor acide care au dizolvat rocile mai putin rezistente. Acesta este si motivul pentru care nu au fost descoperite roci mai vechi de 4,4 miliarde de ani, cu exceptia particulelor de zirconiu”, declara John Valley, unul dintre autorii studiului.
„Observatiile colegilor mei sunt aproape cu certitudine corecte. Concentratia mare de litiu descoperita in zirconiu este un semn distinct al silicatelor minerale care au fost expuse intemperiilor vremii”, anunta si John Eiler, geolog de la Universitatea din Pasadena.
Sursa: Discovery