Rolul asa-ziselor “strigate de copulatie” emise de femelele de primate si maimute pe durata actului sexual, a fost dezbatut timp de ani de zile. Una dintre cele mai vehiculate ipoteze a fost aceea, conform careia, femelele avertizeaza asupra receptivitatiilor sexuale si in acelasi timp provoaca masculii la lupta pentru a fi selectat cel mai puternic exemplar, al carui bagaj genetic sa fie transmis mai departe.
Psihologii Simon Townsed si Klaus Zuberbuhler de la Universitatea St. Andrews din Scotia nu au descoperit nici un fel de comportament asemanator in cadrul masculilor cimpanzei din padurea Budongo din Uganda.
“Spre deosebire de alte familii de cimpanzei, femelele din Budongo sunt mult mai atente sa nu strige pentru ca se tem ca alte femele sa nu vina si sa profite de masculii selectati de ele”, declara cei doi cercetatori.
Strategia a fost dezvoltata pentru mimimalizarea competitiei.
“In restul arealelor cimpanzeilor din Africa, femelele striga pentru a atrage masculi, dar aici in Budongo numarul masculilor este mai mic decat in alte parti. Suntem siguri ca femelele de aici s-au adaptat la aceasta situatie si se abtin de la vociferari de teama sa nu atraga pe langa masculi si alte femele”, concluzioneaza cei doi cercetatori.
Sursa: Live Science