Tornada ale carei efecte puteau fi extrem de periculoase a condus catre o noua viziune asupra procesului prin care radiatiiile solare si particulele incandescente de plasma pot afecta satelitii artificiali ai Pamantului precum si siguranta astronautilor aflati in misiuni spatiale.
"Violenta eruptie nu este atat de rara pe cat se credea. Astfel de fenomene au loc de 3 sau chiar 4 ori intr-o singura ora desi, pana acum, acest lucru a fost extrem de dificil de observat. Putem spune ca a fost o sansa aproape unica, faptul ca eruptia a avut loc chiar la orizontul Soarelui, permitandu-ne sa observam si partea mai putin luminoasa a tornadei”, declara Edward DeLuca, astrofizician la Centrul Harvard-Smithsonian.
Imaginea furtunii a fost suprinsa de doua telescoape STEREO identice, puse in functiune in 2006. Inainte de a porni aceste noi instalatii, astrofizicienii nu puteau formula o idee clara asupra fenomenelor care aveau loc pe suprafata Soarelui. Chiar si in cazul in care aveau loc furtuni extrem de puternice, acestia nu puteau confirma 100% ca ele au avut loc.
Conform specialistilor, astfel de tornade gigantice pot crea aurore boreale, interferente in transmisiile radio, pot cauza probleme electrice la nivel global sau pot chiar sa scoata din functiune satelitii artificiali de pe orbita Terrei.
Sursa:Discovery