Cercetatorii, al caror raport a fost deja publicat in publicatie Journal of Archaeological Science, au reusit sa creeze un astfel de craniu folosind tehnici moderne sofisticate. Rezultatul cercetarilor acestora au demonstrat ca un astfel de craniu nu putea fi realizat cu tehnologia de care dispuneau civilizatiile precolumbiene. Testele cu raze X efectuate asupra celor doua artefacte au demonstrat ca acestea au fost slefuite cu un material sintetic numit carorundum, material care a fost inventat in secolul XX. Cel mai probabil, craniile de cristal au fost realizate in perioada de dupa al doilea Razboi Mondial, mai precis in anii ’50.
„Nu stim cine a realizat falsurile. Acesta este un mister pe care poate nu il vom dezlega niciodata. Ceea ce s-a sperat prin aceste teste, a fost inlaturarea speculatiilor care inconjurau, de decenii, povestea craniilor de cristal precolumbiene”, declara Ian Freestone, unul dintre coordonatorii studiului.
“In prezent au aparut pe piata zeci de astfel de cranii. Exceptandu-l pe cel expus la Londra si inca unul expus la Paris, celelalte arata de parca ar fi fost facute cu ajutorul unei simple truse de dulgher in garajul cuiva”, concluzioneaza acelasi Freestone.
Cercetatorii nu au reusit inca sa localizeze sursa quartz-ului folosit la realizarea craniilor. In acceptiunea acestora, quartz-ul nu poate proveni decat din Brazilia, Madagascar sau din Alpi, acolo unde se afla depozite uriase cu aceasta materie.
“Chiar daca rezultatele studiilor noastre vor fi o dezamagire pentru multi entuziasti, nu putem nega faptul ca aceste cranii au devenit si, probabil, vor ramane o parte importanta a culturii populare”, conluzioneaza Freestone.
Sursa: BBC