Situl arheologic se intinde pe o suprafata de 5 hectare in districtul Usme din sud-estul capitalei Bogota si include un set de ramasite umane despre care cercetatorii sunt convinsi ca apartin victimelor unor sacrificii umane.
“Una dintre victime a fost o tanara femeie, care conform urmelor investigate de echipa noastra, a fost ingropata de vie”, declara Ana Maria Groot, unul dintre antropologii de la Universitatea Nationala din Columbia, care a lucrat la acest proiect de studiu si cercetare.
Un alt mormant contine ramasitele unui barbat a carui tibie prezinta o curbatura evidenta si despre care cercetatorii cred ca a fost un mare saman.
Conchistadorii sapanioli care au ajuns in acesta zona in jurul anului 1500 au notat ca datorita retragerii in pesteri pentru a performa introspectii si ritualuri, samanii prezentau lipsa evidenta a vitaminei D, care nu este sintetizata de organism decat in urma expunerii la soare. Rezultat direct al lipsei acestei vitamine este ca oasele isi pierd robustetea si incep sa se curbeze sub greutatea corpului.
Cimitirul contine ramasite ale nativilor din civilizatiile Hererra si Muisca, unele dintre cele mai importante si mai putin intelese grupari umane care au trait pe teritoriu actual al Columbiei.
Zidurile care inconjurau cimitirul au fost decorate cu forme geometrice si imaginile unor animale precum broaste, serpi si pasari.
Autoritatile locale iau in consideratie transformarea sitului arheologic recent descoperit, intr-un muzeu.
Sursa: National Geographic