Aceasta provoaca multiplicarea lobilor fructului, facand ca anumite soiuri sa fie de pana la o mie de ori mai mari decat varianta salbatica, potrivit unui studiu publicat in revista Nature Genetics.
Bin Cong, Luz Barrero si Steven Tanksley au reusit sa identifice doua parti ale cromozomului, numite locus (pozitionare) cu efect cantitativ, care determina numarul de carpele, parti ale pistilului plantei. Cantitatea de carpele determina numarul de lobi din fiecare fruct.
Varietatile salbatice si mici de rosii contin doi – patru lobi, in timp ce "majoritatea soiurilor de tomate consumate astazi produc fructe cu cel putin opt lobi", spun cercetatorii.
"S-a demonstrat ca aceasta crestere a numarului de lobi poate fi responsabila de marirea cu pana la 50% a dimensiunii fructului", spun specialistii, care cred ca aceasta mutatie s-a produs tarziu in evolutia rosiei.
Cercetatorii spun ca mutatia unei primei gene responsabile de dimensiunile mari ale rosiilor, numita fw2.2, care controleaza diviziunea celulara, a fost prezentata deja in studii anterioare.
Sursa: Mediafax