Organizatiile de protectie a mediului au protestat in urma acestei decizii, dar autoritatile au declarat ca nu au alta optiune deoarece ursul nu se temea de oameni, iar probabilitatea ca el sa atace un om era foarte ridicata. Ursul in varsta de doi ani era fratele mai tanar al altui urs care a avut o soarta asemanatoare in Landul Bavaria din Germania. Cei doi faceau parte dintr-un proiect destinat sa reintroduca ursul brun in aceasta parte a Europei unde ursii au disparut in urma cu peste 200 de ani.
Ursul botezat cu numele de cod JJ3 devenise din ce in ce mai indraznet si se apropia chiar pe timp de zi de asezarile omenesti in cautare de hrana, afirma Stefan Engler, presedintele cantonului Graubuenden.
Se fac in continuare eforturi pentru ca celalat urs ramas in viata, sa nu paraseasca padurea in cautarea hranei, fapt care il poate costa viata, declara inspectorul Reinhardt Schnidrig, seful comisiei de vanatoare a Elvetiei.
Lunetistii si-au indeplinit usor misiunea datorita faptului ca ursul fusese prevazut cu un cip de urmarire care i-a ajutat pe acestia sa-l gaseasca mai usor.
Organizatiile de protectie a animalelor sunt de parere ca trebuie intensificate eforturile de protectie a ursilor prin educatia populatiei in privinta comportamentului oamenilor fata de ursi.
Pro Natura si Swiss Animal Protection au declarat ca ursul JJ3 nu atacase nici un om, iar decizia impuscarii sale a fost exagerata.
Sursa NBC