Home » D:News » Stramosii elefantilor erau mamifere acvatice

Stramosii elefantilor erau mamifere acvatice

Stramosii elefantilor erau mamifere acvatice
Publicat: 15.04.2008
Acum 37 de milioane de ani un stramos indepartat al elefantilor ducea o existenta semiacvatica si avea o infatisare asemanatoare hipopotamilor si tapirilor, declara Erik Seiffert, doctor in paleontologie la Universitatea Stony Brook din New York.

Straniul erbivor denumit de savanti Moeritherium popula mlastinile si raurile din locurile unde astazi se intinde nemarginitul desert Sahara. Acum circa 40 de milioane de ani, in Eocen, aici era o zona umeda, cu paduri si delte. Moeritherium arata mai degraba ca o incrucisare ciudata intre tapir si hipopotam decat ca un elefant. Cu toate acestea conform studilor asupra dentitiei si al formulei ADN a acestui mamifer, expertii universitatilor Oxford si Stony Brook, sunt convinsi ca au de a face cu un elefant pur sange. Intr-adevar un elefant fosil cu o aparenta cel putin ciudata, dar un elefant.

Moeritherium cantarea intre 225 si 350 kg, avand o talie mult mai mica decat cea a gigantilor sai descendenti.  Ipotezele Dr Steiffert afirma ca in acele timpuri acesti indepartati stramosi ai elefantilor aveau un stil de viata mai acvatic chiar decat al hipopotamilor. Se presupune ca principala cauza pentru care aceste mamifere paraseau rar mediul acvatic, este reprezentata de carnivorele teribile cu care imparteau acest habitat.

Nu a ramas clar motivul pentru care aceste mamifere au parasit mediul acvatic pentru a se adapta unei existente preponderent terestre. Cea mai intalnita teorie este aceea conform careia evenimetele climatice majore de la sfarsitul Eocenului au dus la secarea mlastinilor si raurilor, obligand aceste animale sa se aventureze spre cucerirea uscatului.

Sursa:BBC News
 
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase