Cele 472 de monezi au aparut in mod neasteptat in timpul excavarii unui mormant care dateaza din Epoca de Bronz, aflat in apropierea aeroportului Arlanda.
Profesorul Kenneth Jonsson de la Universitatea Stockholm dateaza aceste monezi in anul 850 d.Cr. Aceasta data este foarte importanta, deoarece importurile vikingilor de moneda straina au inceput abia cu anul 800 d.Cr.
O alta comoara a vikingilor a mai fost dezgropata in anul 1827, insa noua descoperire este mult mai bogata in piese de argint.
“Este foarte interesanta aparitia monedelor la vikingi atat de devreme. Acest lucru sugereaza faptul ca acestia s-au implicat in activitati comerciale pe mare cu mult timp inainte decat s-a crezut initial”, este de parere profesorul Jonsson.
Noua descoperire este formata exclusiv din monezi specifice estului, ceea ce nu i-a mirat pe cercetatori, deoarece majoritatea comorilor vikinge contin piese din Estul Mijlociu.
Majoritatea monezilor au ca provenienta orasele Bagdad sau Damasc. Cea mai tanara dateaza din anul 840 d.Cr., insa cele mai vechi provin din Persia, sunt de o inalta calitate, si se pare ca au circulat multe secole inainte de a fi ingropate de catre vikingi.
“Cred ca in procent de 95 % acestia foloseau monezile in comert. Cel mai probabil le schimbau pe alte bunuri, cum ar fi sclavi, fier sau chihlimbar.”, spune Jonsson.
Mormantul in care s-a descoperit comora dateaza cu cel putin 1 000 de ani mai devreme, insa cercetatorii sunt de parere ca vikingii l-au transformat in ascunzatoare, folosind piatra funerara drept reper pentru identificarea locului.
Sursa: National Geographic