Incepand cu anul 2002, arheologii americani au descoperit peste 700 de coprolite, excremente umane fosilizate, in pesterile din desertul aflat in centrul statului Oregon. Dupa efectuarea mai multor teste ADN, oamenii de stiinta au ajuns la aceeasi concluzie: primii oameni din America de Nord au ajuns cu cel putin un mileniu inaintea celor din cultura Clovis.
Populatia Clovis reprezinta acel grup de oameni care a ajuns pe continentul nord-american, trecand din Siberia spre Alaska prin stramtoarea Bering in urma cu 13.000 de ani. Sau cel putin asa s-a crezut pana in prezent, anunta specialistii americani.
Primele urme ale acestei culturi au fost descoperite inca din 1920 in statul New Mexico, desi datarea fosilelor era rudimentara in acea perioada. Cu toate acestea, semne de intrebare prinvind originea oamenilor in cele doua Americi au inceput sa apara inca din anii ‚90, atunci cand in localitate Monte Verde din Chile au fost descoperite urmele unei civilizatii de acum 14.500 de ani.
„Scepticii au replicat atunci ca Monte Verde este un caz izolat si ca trebuie descoperit un al doile sit arheologic care sa cuprinda fosile din aceeasi perioada, orice teorie fiind imposibila in afara acestei descoperiri. Importanta sitului arheologic din Oregon este majora pentru ca, iata, avem acum si a doua dovada a acestei culturi misterioase”, subliniaza Don Grayson, profesor de antropologie la Universitatea din Washington.
„Desi au existat si alte teorii despre culturi pre-Clovis, toate se dovedisera eronate pana in momentul de fata. Acum, insa, oamenii de stiinta trebuie sa rescrie istoria si sa recalculeze momentul in care primii oameni au ajuns in America”, concluzioneaza acesta.
Sursa:NationalGeographic