Paleontologii de la Universitatea din Rennes (Franta) si de la Muzeul National de Istorie Naturala au studiat, cu ajutorul unei tehnici speciale de microradiografiere, 640 de bucati de chihlimbar complet opac, cu varsta de aproximativ 100 de milioane de ani, provenit din regiunea Charentes din sud-vestul Frantei.
"Recolta" a fost impresionanta: 365 de incluziuni de origine animala. Printre micile animale fosilizate se gasesc viespi, muste, furnici, paianjeni si acarieni – majoritatea de dimensiuni foarte mici.
Pentru multe dintre fosile au fost realizate imagini 3D, ceea ce a permis cercetatorilor sa le studieze in detaliu si sa le identifice.
Studiul a fost realizat cu ajutorul ESRF (European Synchrotron Radiation Facility), o statiune de cercetari situata la Grenoble (Franta) si administrata de 18 tari europene. Aici se gaseste cea mai puternica sursa de radiatii sincrotronice din Europa, un echipament de cercetare performant care permite studierea in detaliu a unor caracteristici ale materiei, cu ajutorul unor fascicule foarte intense de raze X. Echipamentul actioneaza ca un "supermicroscop" gratie caruia se pot realiza cercetari foarte avansate de biologie, chimie, fizica, tehnologia materialelor etc.
Sursa: Science Daily