Noul specimen este asemanator plesiozaurilor, masoara 2,6 metri lungime si are o varsta estimata la 112 milioane de ani, declara specialistii, care l-au botezat Nichollsia borealis, in memoria paleontologului Elizabeth Nicholls. Nicholls are meritul de a fi descoperit cea mai mare vietate marina preistorica, un ichthyosaur lung de 23 de metri, si de a fi schimbat, prin lucrarile ei, perceptia asupra vietii acvatice din perioada dinozaurilor.
Chiar daca plesiozaurii au populat marile si oceanele Terrei in aceeasi perioada cu marile reptile preistorice, specialistii nu ii considera dinozauri ci, mai degraba, un grup distinct de carnivore acvatice. Lungimea medie a plesiozaurilor atingea circa 12 metri, ceea ce face din Nichollsia borealis o specie cu totul noua, subliniaza Druckenmiller.
Exemplarul descoperit era aproape complet, exceptie facand membrul stang inferior, fapt ce i-a determinat pe paleontologi sa o considere una dintre cele mai bine conservate fosile din Cretacic, descoperita pana acum pe teritoriul nord american.
„Ceea ce il face un specimen remarcabil, este faptul ca nu a fost strivit, asa cum se intampla in cazul majoritatii fosilelor. Astfel, am putut efectua o scanare tridimensionala a craniului pentru a putea intelege mai bine modul in care creierul acestui animal functiona. Informatiile sunt, de departe, cele mai numeroase pe care le-am obtinut vreodata de la o fosila marina”, declara acelasi Patrick Druckenmiller.
Nichollsia borealis este expus in acest moment la Muzeul Regal din orasul canadian Alberta, alaturi de alte fosile marine descoperite in acelasi areal.
Sursa: Fox News