Home » D:News » Hipertensiunea arteriala, mostenita genetic pe linie masculina

Hipertensiunea arteriala, mostenita genetic pe linie masculina

Hipertensiunea arteriala, mostenita genetic pe linie masculina
Publicat: 25.03.2008
Barbatii prezinta riscul de a mosteni genetic hipertensiunea arteriala daca parintii lor sufera de aceasta boala, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani, publicat in Archives of Internal Medicine si preluat de thisislondon.co.uk.

Hipertensiunea arteriala contribuie la aparitia maladiilor cardiace, a accidentelor cerebrale si a insuficientei renale. Boala este asociata cu obezitatea, diabetul si cresterea nivelului de colesterol.
La studiu, realizat de cercetatorii de la Universitatea Johns Hopkins din Maryland, au participat 1.160 de barbati, care au completat chestionare privind starea lor de sanatate pe cand erau studenti, in 1947. In urmatorii 54 de ani, voluntarii au oferit anual informatii despre tensiunea arteriala. Cei care au dezvoltat boala au dat informatii despre diagnostic si tratament, al lor si al parintilor.
La inceputul studiului, 264 dintre voluntari (23%) au raportat ca cel putin unul dintre parinti suferea de hipertensiune arteriala. Ambii parinti a 20 dintre acestia sufereau de aceasta boala.
In urmatoarele decade, au fost inregistrate 583 de noi cazuri, astfel incat cel putin unul dintre parintii a 60% dintre voluntari suferea de hipertensiune arteriala. Ambii parinti a 14% dintre participantii la studiu dezvoltasera boala.
Cercetatorii au descoperit ca daca ambii parinti sufera de hipertensiune arteriala, dezvoltand boala pana la varsta de 55 de ani, barbatii prezinta de pana la 20 de ori mai multe riscuri de a dezvolta boala pana la implinirea varstei de 35 de ani.
Descoperirile subliniaza importanta prevenirii bolii si a monitorizarii tensiunii arteriale in cazul barbatilor cu risc crescut de a se imbolnavi.
Expertii OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) indica faptul ca valorile normale ale tensiunii trebuie sa nu depaseasca 14/9 milimetri coloana de mercur (mm Hg), pana la varsta de 60 de ani.
Cercetatorii urmeaza sa realizeze un nou studiu pentru a vedea daca descoperirile lor sunt valabile si in cazul femeilor.

Sursa: MEDIAFAX

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase