Noua descoperire a impins si mai mult in trecut originile hominizilor.
“ In acest moment putem spune ca este cea mai veche fosila umana bipeda”, a declarat paleoantropolgul William Jungers, de la Stony Brook University.
Fosilele apartin unui reprezentat al Orrorin tugenensis, una dintre primele specii hominide cunsocute.
Cercetatorii au comparat forma femurului cu cea a omului modern, a maimutelor si a altor hominizi, inclusiv cu cea a Australopithecus. In urma comparatiei, nu a mai existat nici un dubiu ca fosila apartine unei fiinte bipede.
Forma usor curbata a degetelor i-a condus pe unii cercetatori catre o noua teorie, care a nascut si o noua dezbatere. Dincolo de faptul ca aveau capacitatea de merge in picioare, se pare ca acestia erau capabili si sa se catere in copaci.
Studiul unor fosile atat de vechi ii poate ajuta pe antropologi sa stabileasca cu exactitate momentul evolutiei in care au intervenit diferentele intre cimpanzei si oameni.
Australopitecii au populat planeta in urma cu 4 milioane de ani, la 2 milioane de ani dupa Orrorin tugenensis, ceea ce i-a facut pe unii antropologi sa lanseze ipoteza conform careia Orrorin este stramosul omului modern.
Sursa: LiveScience