Aceste diferente in obiceiurile alimentare au fost puse in evidenta in timpul ultimului sondaj realizat de reteaua de supraveghere a maladiilor contractate prin alimente, FoodNet, in perioada mai 2006 – aprilie 2007, la care au participat 14.000 de adulti americani.
Participantii au fost intervievati asupra obiceiurilor alimentare, inclusiv asupra consumului de alimente cu risc, precum carnea insuficient preparata.
"Am colectat o asemenea varietate de date incat am considerat ca ar fi interesant sa vedem daca exista cu adevarat diferente intre barbati si femei in ceea ce priveste alimentatia", a spus medicul Beletshachew Shiferawa, epidemiolog si autor principal al studiului.
"Acesta este cel mai mare studiu asupra diferentelor dintre obiceiurile alimentare ale barbatilor si cele ale femeilor realizat vreodata", a adaugat medicul.
Cercetatorii au descoperit ca barbatii prefera cel mai adesea consumul de carne, mai ales vita, porc si rata, dar si anumite fructe de mare, precum stridiile sau crevetele.
In schimb, femeile aleg mai frecvent legumele, mai ales morcovii si rosiile. Ele mai au o preferinta pentru fructe, mai ales capsuni, mere, afine si zmeura. La acestea se adauga alimentele uscate, precum migdalele si nucile. Spre deosebire de barbati, femeile mai sunt atrase de oua si iaurt.
Autorii studiului au mai descoperit si exceptii alimentare. Astfel, numarul barbatilor care consuma sparanghel si varza de Bruxelles este mai mare decat cel al femeilor, in timp ce reprezentantele sexului frumos prefera sa consume carne tocata proaspata si nu produse congelate.
In ceea ce priveste consumul de alimente cu risc, sondajul a scos la iveala faptul ca ouale si carnea tocata insuficient preparate sunt preferate de barbati, in timp ce mugurii de lucerna cruzi sunt preferati de femei.
Rezultatele sondajului au fost prezentate la o conferinta internationala asupra pericolelor bolilor infectioase, care a avut loc in cursul acestei saptamani la Atlanta, Georgia.
Sursa: MEDIAFAX