“Grosimea stratului este un indicator pe termen lung al starii ghetii, iar in acest moment lucrurile nu stau prea bine”, a declarat Walt Meier de la National Snow and Ice Data Center.
Noua schimbare se adauga vestilor alarmante din ultimii ani, referitoare la subtierea constanta a straturilor de gheata din zona Polului Nord. Cercetatorii sustin ca schimbarile sunt cauzate de efectele incalzirii planetei.
Topirea gheturilor arctice nu creste nivelul marilor in aceiasi masura in care o face topirea ghetarilor din Groenlanda sau Antarctica, dar poate contribui la incalzirea globala in momentul in care gheata alba care reflecta lumina va disparea, iar apa va absorbi caldura solara.
Topirea ghetarilor vechi si compacti a inceput in urma cu ceva timp. Acest lucru a dus la micsorarea calotei glaciare si la aparitia unor noi ghetari, mai mici si mai putini rezistenti.
Gheata perena este mult mai vulnerabila in fata vanturilor si curentilor oscilatorii, prin urmare, straturile mai vechi de gheata vor fi impinse catre zonele din jurul polului, unde apele mai calde ii vor topi.
Cercetatorii au analizat si datele primite prin satelit din zona Antarcticii, insa schimbarile sunt mai putin dramatice aici. Acest lucru este explicat de diferentele dintre cele doua zone polare. Oceanul Arctic este inconjurat de pamant, in vreme ce Antarctica este un continent inconjurat de ocean.
Sursa: Reuters