Dincolo de faptul ca Io prezinta cea mai spectaculoasa activitate vulcanica din sistemul solar, luna creeaza aurore asupra planetei Jupiter asemanatoare cu cele existente la Polul Nord. Luminile aurorei generate de luna vulcanica sunt numite de astronomi "talpa" lui Io.
Din studiile anterioare, cercetatorii au descoperit ca “talpa” lui Io este o lumina puternica, urmata imediat de alte lumini. Aceste puncte sunt situate in aval, in apropierea unei curgeri de particule incarcate, care se afla in jurul planetei.
In prezent, o echipa de planetologi din Belgia si Germania a descoperit ca "talpa" lui Io include o pata de lumina mai slaba, localizata neasteptat de sus fata de nucleul luminos.
Fiecare aparitie a acestor puncte luminoase se petrece dupa un tipar diferit. Cand principalul punct luminos, cel numit “talpa”, este precedat de o alta pata in nordul sau in sudul emisferei lui Jupiter, atunci apar si alte spoturi mai joase, situate in emisfera opusa.
“Pana in prezent, am observat doar punctele luminoase din zonele joase. Acum ne-am facut o imagine mai exacta asupra situatiei. Rezultatele sunt surprinzatoare, pentru ca nici o teorie nu prezicea aparitia puctelor luminoase in zonele de sus", a declarat Bertrand Bonfond de la Universitatea din Liege, Belgia, membru al echipei care face observatiile.
“Asemenea unei pietre in apa, Io obstructioneaza curgerea particulelor incarcate sau a plasmei, in jurul planetei Jupiter. De vreme ce luna intrerupe acesta curgere, ea genereaza valuri puternice de plasma, care arunca electronii in atmosfera lui Jupiter, creand aurora.”
Noua descoperire anuleaza toate tiparele existente pana in prezent asupra “talpii” lui Io, facand loc unei noi interpretari, conform careia o mica parte dintre acesti electroni reusesc sa traverseze ambele emisfere.
Sursa: Science Daily