Programul de monitorizare prin satelit, numit SERVIR, a fost lansat in 2005 de catre o echipa de cercetatori de la centrul de zbor spatial Marshall din Huntsville, Alabama. Scopul monitorizarii este combaterea incendiilor, imbunatatirea utilizarii pamanturilor si interventia rapida in cazul dezastrelor naturale.
De curand, aparatul a identificat urme din trecutul civilizatiei Maya, care indica o calamitate agricola ca fiind cauza disparitiei populatiei. Cercetatorii isi propun sa invete din lectiile trecutului pentru a proteja populatiile din aceasta zona care se confrunta, in prezent, cu problema adaptarii la incalzirea globala.
Tom Sever si Daniel Irwin, doi dintre initiatorii proiectului sustin ca SERVIR va oferi informatii importante guvernelor din America Centrala si de Sud, legate de zonele care vor fi cele mai afectate de schimbarea climatului si de modul in care acesta afecteaza ecosistemele si biodiversitatea. Daca aceste informatii vor fi utilizate corect, acest nou program implementat ar putea cu adevarat sa salveze vieti.
Asupra disparitiei civilizatiei Maya au existat, pana in prezent, sute de ipoteze, printre care si cele care puneau uraganele, suprapopularea, bolile, razboaiele sau revoltele maselor pe seama extinctiei.
In cadrul unei conferinte care a avut loc in Boston, Tom Sever, arheolog in cadrul N.A.S.A., vine cu o noua explicatie care se sprijina pe observatiile facute de SERVIR, sustinand o noua ipoteza. In ciuda faptului ca Maya s-a extins catre pamanturi mai fertile, avand la indemana mijloace destul de avansate pentru practicarea agriculturii, care le permiteau obtinerea hranei necesare unei populatii de aproximativ 60 000 de oameni, se pare ca seceta prelungita si neadaptarea la noile conditii climatice au fost mai puternice.
In ciuda faptului ca fiecare teorie are la baza dovezi care vin in sprijinul acesteia, nici una nu a fost acceptata pana in prezent ca fiind explicatia reala a disparitei acestei mari civilizatii.