Echipa de cercetatori, condusa de profesorul in farmacologie Norio Matsuki, a explicat ca etanolul nu ajuta oamenii sa uite, asa cum cred ei in general, ci, din contra, aceasta substanta ajuta la conservarea amintirilor neplacute.
Cercetatorii au ajuns la aceasta concluzie facand mai multe teste pe soareci de laborator. Cateva zile la rand, acestia le-au administrat animalelor descarcari electrice usoare, dupa care ii bagau inapoi in cusca. Rozatoarele se simteau terorizate de fiecare data cand specialistii deschideau cusca. In aceasta faza, cercetatorii le-au injectat unora alcool, iar altora ser fiziologic, pentru a studia reactiile celor doua grupuri.
Studiul a demonstrat ca frica dura mai mult, in medie doua saptamani, la soarecii care primeau doza de alcool, in comparatie cu celalalt grup de soareci.
"Daca ne gandim din perspectiva oamenilor, putem spune ca amintirile neplacute de care vrem sa scapam dureaza mai mult daca vom consuma alcool, chiar daca acesta provoaca, pe moment, o stare de euforie", se arata in studiu.
"Pentru a uita o intamplare negativa, trebuie sa o stergi cat de repede posibil, sa o inlocuiesti cu o amintire placuta si sa nu te atingi de alcool", a mai spus Matsuki.
Concluziile studiului au fost publicate in revista academica americana Neuropsychopharmacology.
Sursa: MEDIAFAX