Cercetatorii americani de la Universitatea Rutgers din Boston spun ca studiile pe animale au aratat ca anomaliile produse de toxinele din mediu provoaca mutatii genetice care vor fi transmise generatiilor ulterioare.
Cercetatorii spun ca ar trebui revizuita teoria potrivit careia sanatatea tatalui este mai putin importanta decat cea a mamei in determinarea sanatatii viitorilor copii.
"Studiile au indicat o asociere semnificativa intre expunerea barbatilor la toxine si cresterea ratei de infertilitate, de avort spontan, de nasteri de feti morti si de aparitie a problemelor de sanatate in copilarie", a indicat medicul Cynthia Daniels, coordonator al studiului.
"Trebuie sa luam in calcul aceste rezultate. 60% dintre defectele aparute la nastere au cauze necunoscute. De ce sa nu examinam o cauza negativa atat de evidenta?", a adaugat aceasta.
Fumatul, alcoolul si cocaina pot provoca modificari chimice ale spermei, spun specialistii.
Profesorul Matthew Anway, de la Universitatea din Idaho, a administrat, zilnic, mai multor femele de cobai gestante injectii cu vinclozolin (pesticid) in perioada in care se decide sexul embrionului. Puii de sex masculin au prezentat anomalii, precum probleme de dezvoltare a spermei si a prostatei, tumori si maladii renale, si modificari genetice care au fost transmise generatiilor viitoare, chiar daca femelele cu care s-au imperecheat erau sanatoase.
Anway a identificat genele specifice implicate in producerea spermei si a remarcat ca acestea au suferit mutatii ireversibile din cauza expunerii la pesticide.
Studiul a fost prezentat la o conferinta a Asociatiei americane pentru progresul stiintei (American Association for the Advancement of Science) care a avut loc la Boston.
Sursa: MEDIAFAX